glutenvrij zuurdesem brood

Is je zuurdesemstarter klaar en goed levend? Dan kun je er recepten mee gaan maken. YES!
De meest bekende is natuurlijk zuurdesembrood dus bij deze mijn favoriete recept
hiervan.

wat heb je nodig?

900 gram actieve zuurdesemstarter
100 gram havermeel
100 gram rijstmeel
100 gram tapiocameel
Zout
2 el gebroken lijnzaad
2 el olijfolie
Sap van 1/2 citroen
100 ml water
3 el waterkefir (optioneel)

hoe doe je het?

Begin in de ochtend. Meng havermeel,
rijstmeel, tapiocameel, zout en lijnzaad in
een mengkom. Voeg zuurdesemstarter,
olijfolie, citroensap, water en optioneel
waterkefir toe en meng tot een mooi
deeg.


Vet een bakblik in en bekleed met
bakpapier. Doe het deeg in de vorm, dek
af met een handdoek of afdekfolie en laat
staan tot het deeg minstens de helft extra
gestegen is – maar beter nog verdubbeld.
Houd hem goed in de gaten zodat hij niet
zijn hoogtepunt voorbij schiet en weer
instort.

Is je brood op zijn hoogtepunt? (Het kan best wat uren duren voordat hij zo ver is). Bak
hem 50-60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celcius. Je kunt testen of
het brood goed is door erop te kloppen – hij zou aan alle kanten mooi goudbruin moeten
zijn.


TIP! Net als bij al het andere brood is dit brood het lekkerst wanneer hij vers is. De dagen
erna is hij ook nog goed, maar na een tijdje wordt het iets droger. Wat je dan goed kunt
doen is hem even opbakken in de pan met wat olijfolie en dan is het weer zo goed als
nieuw :-).