Voordat je kunt beginnen met het maken van Glutenvrije Zuurdesem Recepten heb je eerst
een Glutenvrije Zuurdesem Starter nodig. Hoe je deze starter maakt en onderhoud leg ik je
in dit hoofdstuk uit.
Wat heb je nodig?
Een schone glazen pot
Een stuk kaasdoek en een elastiekje
Op dag 1: 80 gram havermeel + 2 el waterkefir + 80-120 ml water
Op de ochtend van dag 2: 50 gram rijstmeel + 50-70 ml water
Op de avond van dag 2: 50 gram havermeel + 2 el waterkefir + 50-70 ml water
Op de ochtend van dag 3: 50 gram rijstmeel + 50-70 ml water
Op de avond van dag 3: 50 gram havermeel + optioneel 2 el waterkefir + 50-70 ml water
Op de ochtend van dag 4: 50 gram rijstmeel + 50-70 ml water
Op de avond van dag 4: 50 gram havermeel + 50-70 ml water
Voor onderhoud: afwisselend 50 gram havermeel of rijstmeel per dag + 50-70 ml water
hoe doe je het?
Op de avond van dag 1 meng je havermeel met waterkefir en
water tot de dikte van pannenkoekenbeslag. Doe in een schone
glazen pot en dek af met kaasdoek en een elastiekje. Laat op
kamertemperatuur staan – niet in de volle zon maar ook niet in
de kelder – gewoon op je aanrechtblad.
12 uur later (op de ochtend van dag 2) meng je rijstmeel met
water en voeg je dit toe aan de starter.
Weer 12 uur later (op de avond van dag 2) meng je havermeel
met waterkefir en water tot opnieuw pannenkoekenbeslag dikte
en roer dit weer goed door de starter.
12 uur later (op de ochtend van dag 3) meng je weer rijstmeel
met water en voegt dit toe aan de starter.
Weer 12 uur later (op de avond van dag 3) meng je weer
havermeel met water en gebruik je waterkefir alleen als er nog
geen luchtbubbels in je starter zijn ontstaan. Zijn deze er wel al?
Dan is waterkefir niet meer nodig. Voeg toe aan de starter.
12 uur later (op de ochtend van dag 4) herhaal je het proces weer met rijstmeel en water.
12 uur later (op de avond van dag 4) herhaal je het weer met havermeel en water. Waterkefir
zou nu niet meer nodig mogen zijn – als het goed is heeft je starter ondertussen echte goede
bubbels.
Vanaf dag 5 ga je over op één voeding per dag. Hoe langer je starter leeft hoe beter. Ga je op
vakantie? Je kunt de starter maximaal twee weken in de koelkast bewaren. Hij moet dan wel
weer even opstarten met een paar voedingen wanneer je terug komt.