waterkefir

Voor het maken van je Glutenvrije Zuurdesem Starter is waterkefir een enorm handig
hulpmiddel. Gebruik ervan zorgt ervoor dat je Starter eerder zal gaan werken en goede
bacteriën creëert. Het is geen vereiste om te gebruiken, maar ik zal het altijd adviseren. In
dit hoofdstuk leg ik je uit hoe je je eigen waterkefir kunt maken en onderhouden.

wat heb je nodig?

Een schone glazen pot
Een stuk kaasdoek en een elastiekje
Verse waterkefirkorrels (bijvoorbeeld online verkrijgbaar bij www.kefirshop.nl)
Rietsuiker
Water

hoe doe je het?

Weeg de kefirkorrels. Doe ze in de schone glazen pot. Voeg
de helft van het gewicht van de korrels aan rietsuiker toe –
dus heb je bijvoorbeeld 100 gram kefirkorrels voeg dan 50
gram rietsuiker toe. Voeg ook water toe – dat is 10 keer de
hoeveelheid van het gewicht van de kefirkorrels. Dus
bijvoorbeeld bij 100 gram kefirkorrels 1 liter water.


Roer alles goed door, dek af met een kaasdoek en elastiekje
en laat twee tot drie dagen staan op kamertemperatuur. Niet
in de volle zon, niet in de kelder maar gewoon op het
aanrecht of een verglijkbare omgeving.


Na twee tot drie dagen zul je zien dat de korrels
vermenigvuldigt zijn en de kefir licht bruist. Het vocht is de
waterkefir – dit heb je nodig voor het maken van de
Glutenvrije Zuurdesem Starter.


De korrels kun je eruit halen, afspoelen onder de kraan en
hier nieuwe waterkefir mee maken. Wil je ze niet direct
gebruiken, bewaar ze dan onder vocht in de koelkast. Dit kan
voor enkele weken.


Wil je waterkefir los drinken als drankje? Dat kan ook. Voeg
dan een beetje citrussap toe voor extra smaak.