Bobotie à la Roos dan weliswaar. Met bruine linzen in plaats van gehakt, kikkererwtenmeel in plaats van ei en plantaardige vervangers op boter en melk. Normaal ben ik er niet zo van om ‘traditionele’ gerechten aan te passen naar een plantaardige variant (ik bedenk liever gewoon mijn eigen creaties), maar dit recept is zo geweldig dat ik een uitzondering maakte hierop. Het recept is gebaseerd op een origineel recept uit Zuid-Afrika, mijn favoriete land waar ik in 2020 weer heen mag gaan :). Geniet van deze heerlijke boerekos! Dit recept is afkomstig uit mijn boek ‘Groenten van Roos – weekendeditie’. Wil je meer weten over dit boek of hem direct bestellen? Klik hier voor meer informatie.
6 personen
Bereiding: 40 minuten
Wachttijd: 45 minuten
Ingrediënten
Deel A:
– 5 witte uien, geschild en gesnipperd
– 100 gram plantaardige boter (soja)
– 3 el kerrie
– 1,5 el kurkuma
– 1,5 el gemalen gember
– zout
Deel B:
– 2 blikken bruine linzen, afgegoten en afgespoeld
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 4 el abrikozen fruitspread (jam zonder suiker)
– flinke hand rozijnen
– 3 sneeën glutenvrij brood, geweekt in water en goed uitgeknepen
Deel C:
– circa 100 gram kikkererwtenmeel
– circa 300 ml havermelk (andere plantaardige melk kan ook)
– laurierblaadjes
Bereiding
Verhit de plantaardige boter en fruit de uien. Voeg de specerijen van deel A toe en bak een paar minuten mee. Meng ondertussen alle ingrediënten van deel B en kneed goed met je handen. Voeg toe aan de uien en bak nog een paar minuten. Vet een ovenschaal in, giet het mengsel erop en strijk glad met een lepel. Meng vervolgens de kikkererwtenmeel met de plantaardige melk met een garde in een kom. Schenk een klein beetje op het linzenmengsel. Blijft het liggen dan is het goed, zakt het erdoorheen dan moet er nog iets meer kikkererwtenmeel bij. Decoreer met laurierblaadjes. Bak 35-45 minuten in de oven op 200 graden Celsius tot goudbruin. Serveer met rauwkostsalade, kerrierijst met rozijnen en extra abrikozenspread. Enjoy!