zwarte bonenburger bbq style

BBQ, Hartig

Voor 4 personen

ingrediënten

50 gram zilvervliesrijst
1 witte ui
olijfolie
100 gram pecannoten
15 gram verse krulpeterselie
1 el gemalen komijnzaad
1/2 el paprikapoeder
snufje chilipoeder
peper en zout
1 groot blik zwarte bonen á 400 gram
(uitlekgewicht 265 gram), afgegoten en
uitgelekt
2-3 el boekweitmeel
1-2 el plantaardige barbecue saus
zonder geraffineerde suikers + extra
om te serveren

bereiding

Kook de rijst volgens de
gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snipper ondertussen de ui en fruit aan in
olijfolie. Hak de pecannoten en
krulpeterselie fijn. Prak de zwarte bonen
(dit kan met de hand maar ook in een
keukenmachine of met de staafmixer) en
meng met de pecannoten, peterselie, ui,
gekookte rijst, komijnzaad, paprikapoeder,
chilipoeder, peper en zout, boekweitmeel
en barbecue saus tot een egaal geheel.
Vorm in 4 tot 6 burgers en laat minimaal
een half uur in de koelkast steviger
worden.


Verwarm de barbecue en grill de burgers
gedurende 3-4 minuten aan elke kant of
tot gaar. Serveer met extra barbecuesaus.

TIP! Kun je geen plantaardige barbecue saus zonder geraffineerde suikers vinden? Je
kunt hem ook makkelijk zelf maken door 1 rode ui aan te fruiten in olijfolie met 2
teentjes knoflook, hier 1 el mosterd, 1 el glutenvrije sojasaus, 200 ml tomatenpuree, een
scheutje water, 50 gram agavesiroop of kokosbloesemsuiker, 1 el azijn en 1 el gerookt
paprikapoeder aan toe te voegen. Laat dit 25 minuten door pruttelen onder zachtjes
roeren, laat afkoelen en gebruik dan in je recept.