Hoe tof zou het zijn om in 2024 groenten uit je eigen (stads)moestuin te kunnen oogsten? Gewoon uit je achtertuin of van je balkon? Zou je het ook fijn vinden om er wat hulp bij te krijgen in hoe je dit op kunt zetten en het beste kunt onderhouden?

In de Online Moestuinschool 2024:
 • Krijg je een jaar lang persoonlijke begeleiding in het opzetten en onderhouden van je eigen (stads)moestuin
 • Help ik je een moestuinplan op te stellen en vertel ik je welke basics belangrijk zijn voor een goede moestuin
 • Leer je welke groenten je met koudere temperaturen kunt kweken en welke met warmere temperaturen zodat je het hele jaar door uit je eigen tuin kunt oogsten
 • Bespreken we diverse conserveertechnieken zoals drogen, inmaken en in zand bewaren
 • Leer ik je wat je binnen allemaal kunt kweken (denk bijvoorbeeld aan kiemgroenten en het kweken van je eigen oesterzwammen)
 • Vertel ik je hoe je zaden kunt oogsten en drogen om het volgend seizoen weer te gebruiken
 • Leer je alles over mulchen, het gebruik van wormencompost en meer om op een natuurlijke en onbespoten manier te tuinieren
 • Mag je een jaar lang al je moestuinvragen stellen (online)
 • Leer hoe je al met 5 minuten per dag een prachtige moestuin op kunt zetten met ontzettend veel oogst!

Kortom: hét online programma om in 2024 je eigen moestuin mee te starten of verder te ontwikkelen :-).

Startdatum: direct

DIT IS WAT JE EXACT KRIJGT:

 • Onbeperkt toegang tot de Online Omgeving (ook na 2024 nog)
 • Gemiddeld 1x per week een nieuwe inspiratievideo van Januari t/m December (in de koudere maanden kan dit iets minder zijn en in de warmere maanden juist iets meer)
 • Persoonlijke begeleiding gedurende heel 2024 – al je moestuinvragen binnen 1-2 dagen beantwoord via Telegram
 • Inspiratie delen met elkaar – ook via de groep in Telegram
 • Mochten er echt veel vragen binnen komen dan komt er een spontane Q&A sessie via Zoom – maar dit is dus afhankelijk van de omstandigheden en nog geen garantie

MEER IN DETAIL:

We beginnen in de maanden Januari en Februari met het opstellen van je eigen moestuinplan. Hoe wil je dat je balkon of tuin eruit komt te zien? Welke bakken of potjes wil je gebruiken? En wat is belangrijk als we het hebben over de grond die je gebruikt? Ik geef uitleg over alle basisfunderingen in je moestuin en denk met je mee om tot een helder en concreet plan te komen. Voor de liefhebber beginnen we in Februari ook al met het voorkweken van onze eigen gember.

Van Maart t/m begin Mei gaan we aan de slag met alles dat je buiten kunt kweken in koudere temperaturen. Denk aan diverse slasoorten, paksoi, radijsjes, bieten, wortelen, diverse kruiden, aardappelen, erwten enzovoorts. Ik neem je mee door alle verschillende groenten en kruiden. Ook gaan we binnen al voorzaaien wat je vanaf Ijsheiligen naar buiten wilt plaatsen – denk aan tomaten, courgettes, paprika’s, komkommers en pompoenen.

Van half Mei t/m Augustus is het hoogzomer en staat je moestuin vol in bloei. In deze maanden zul je de meeste oogst krijgen – en ligt in de Moestuinschool de focus dan ook op hoe je deze oogst zo lang mogelijk kunt bewaren. Ik geef je uitleg over fermenteren, inleggen, wat je in de koelkast kunt bewaren, drogen, wat je beter in kunt vriezen én we bespreken een klassieke methode om sommige groenten in het zand in te graven. Ook treffen we al enkele voorbereidingen voor de herfst-moestuin.

In September en Oktober gaan we aan de slag met de herfst-moestuin. Veel zomergroenten gaan eruit – en kunnen weer plaats maken voor iets nieuws. Benut je ook deze tijd van het jaar goed, dan kun je zoveel mogelijk oogst uit een klein stukje grond halen. Hoe fijn is dat!

In November en December kun je sommige dingen nog oogsten die je in de herfst hebt gezaaid. Ook gaan we nu binnen aan de slag – ik leg je bijvoorbeeld uit hoe je je eigen oesterzwammen kunt kweken en hoe je de tuin winterklaar kunt maken voor het volgende jaar.

Inclusief een jaar lang persoonlijke begeleiding via Telegram. Ook kun je inspiratie met anderen delen of je door de groep laten inspireren!

Kortom: een alles in één programma om in 2024 je eigen moestuin te beginnen – hoe klein of groot je ook woont. Vanaf slechts een paar minuten per dag.

Goed om te weten! Het programma is volledig online. Dit houdt in dat je mee kunt doen waar je ook woont en dat je het programma volledig op je eigen tempo kunt volgen. Ook blijf je toegang houden ná 2024.

Wat heb ik hier meeeeeega veel zin in!

OVER DE MAKER

Roos ten Zeldam is zo lang als ze zich kan herinneren al enorm gepassioneerd over natuurlijke voeding. Als klein meisje van 8 stond ze al in de keuken om maaltijden voor haar familie te bereiden, en met een moeder die werkzaam was als orthomoleculair arts zat ook de liefde voor gezonde voeding er al jong in.

Ook dwaalde ze op die leeftijd al graag rond door de moestuin van haar opa en oma – en mocht ze in de achtertuin van haar ouders een stukje tuin gebruiken om zelf in te tuinieren. Later had ze een moestuin op eigen balkon, tijdelijk heeft ze een moestuin op een moestuincomplex gehad, en nu ondertussen heeft ze een grote moestuin in haar achtertuin.

Wat ze geleerd heeft van al die ervaringen? Je eigen eten verbouwen kun je overal en wanneer je het aan huis doet is het zó ontzettend veel simpeler dan je denkt. Hoe klein of groot je ook woont, welk jaargetijde het ook is, het kan altijd. Want zelfs in de winter wanneer je denkt niets te kunnen verbouwen, kun je alsnog aan de slag met groenten als winterprei, palmkool en diverse slasoorten.

Naast haar liefde voor tuinieren begon ze rond haar 14e met werken in de horeca, waarna ze na een opleiding aan de Hotel Management School in Maastricht en diverse andere banen verder, in januari 2017 haar eigen restaurant opende. Hier kookte ze plantaardig, glutenvrij, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers – met veel groenten en onbewerkt – en leerde ze nog meer verfijning aan te brengen in haar smaak. Al gauw schreef ze haar eerste kookboek en begon ze kookworkshops te geven op dit gebied van koken.

In 2022 besloot ze haar restaurant te verkopen omdat ze ook nog graag andere projecten rondom de natuur wilde opzetten, maar haar kookboeken met de recepten die ze in die 5 jaar gekookt heeft zijn nog steeds verkrijgbaar.

In al die jaren wordt ze van één ding het meest blij: ‘s ochtends wanneer ze wakker wordt meteen de tuin in gaan om even heerlijk te genieten van alles dat er groeit en bloeit. Dát is pas leven! Ze kijkt ernaar uit al haar kennis en ervaring over tuinieren met je te delen zodat ook jij dit thuis straks kunt ervaren :-). Voor een tuin van elk formaat, het hele jaar door.

Zie ik je straks bij de Moestuinschool 2024?

Startdatum: Direct