Yes! Het is de Nationale Week zonder vlees, een geweldig initiatief en reden genoeg om deze week speciaal een ander soort blog voor jullie te schrijven. Namelijk, hoe stel je nu een volwaardige veganistische of vegetarische maaltijd samen en wat is belangrijk om op te letten?
Hoe bouw je een plantaardige maaltijd op?
1. Groenten (250-500 gram per maaltijd)
Broccoli, courgette, bieten, wortels, zoete aardappel, spruiten, witlof, slasoorten, spinazie, paprika, tomaat, pompoen, knolselderij, pastinaak, bloemkool, aubergine, aardappel, bonen en peultjes, ui, prei, komkommer, maïs, paddestoelen, venkel, avocado et cetera
2. Specerijen en smaakmakers
Kerrie, knoflook, chilipoeder, baharat, vadouvan, italiaanse kruiden, komijnzaad, venkelzaad, gerookt paprikapoeder, kaneel, nootmuskaat, ras el hanout, gember, kardemom, 5 spices, platte peterselie, munt, koriander, dille, miso pasta, tomatenpasta et cetera
3. Proteïnebron
Linzen, kikkererwten, zwarte bonen, kidneybonen, witte bonen, tempeh, tofu, seitan, alle noten, pitten en zaden, hummus. Eventueel ei of kaas voor een vegetarische maaltijd in plaats van een veganistische
4. Granen
Quinoa, boekweit, zilvervliesrijst, wilde rijst, polenta, gierst, havermout, amaranth
5. Overige
Denk aan gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen), vers fruit, notenpasta’s, plantaardige melk, edelgistvlokken, olijven et cetera
5 minuten maaltijd
- Groenten snijden, specerijen en olie erover, circa 35 minuten in de oven op 200 graden
- Ondertussen granen koken
- Peulvruchten erbij, nog 5 minuten in de oven en alles serveren
Specerijentabel
Belangrijk op om extra op te letten wanneer je plantaardig eet
De meeste tekorten bouw je zeker niet in één week op, maar mocht je langer plantaardig eten dan is het aan te raden een extra oogje in het zeil te houden omtrent de volgende voedingsstoffen: aminozurenprofiel van de eiwitten die je eet, vitamine B12, omega 3 en 6 verhouding, jodium, selenium, ijzer en vitamine D. Uitgebreidere informatie hierover vind je op pagina 20 en 21 van mijn boek.
Disclaimer: ik ben géén diëtist, dit artikel is puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek dat ik zelf heb gedaan. Ik raad je dus ook zeker aan om zelf je eigen onderzoek te gaan doen en hier eventueel een specialist bij te betrekken. Geen mens is immers hetzelfde.