Het belang van groenten…

Door Lauren (stagiaire) | Hallo! Wat fijn dat je even tijd neemt voor mijn blog! Zoals je misschien wel weet (als je dit niet weet, dan is dit uiteraard geen probleem), mijn naam is Lauren, ik ben 19 jaar oud en ben momenteel derdejaars student aan de opleiding voeding & voorlichting, een opleiding waarin ik word opgeleid tot voedingsconsulente. Ik mag in mijn toekomstig beroepsbeeld mensen helpen met het aanpassen van hun voedingspatroon om zich bijvoorbeeld een stukje vitaler te voelen. Ik ben iemand die graag leert, maar het zo nu en dan best eng vind om uit haar comfortzone te stappen. Verder kan ik best wel koppig zijn. Van mezelf ben ik introvert, maar als ik me eenmaal op mijn gemak voel bij mensen, dan ben ik behoorlijk praatgraag. Voeding is altijd een passie geweest. Ja, ik eet graag chocolade of gebak, maar ik ben van jongs af aan altijd veel bezig geweest met gezonde voeding. Zo ben ik ook terecht gekomen bij Roos, in het restaurant, en dit heb ik met veel plezier gedaan. Nu zit mijn stageperiode er alweer bijna op. Dit vind ik écht ontzettend jammer. In die drie maanden heb ik iedereen met veel plezier geholpen, ook al was het soms nog een beetje eng.

Bij een stage horen uiteraard ook opdrachten. Zo werd mij gevraagd om een voorlichtingsactiviteit te organiseren. Ik heb hier lang over nagedacht, maar uiteindelijk leek het me leuk om een blog te schrijven over waar Roos voornamelijk voor staat, groenten. Waarom groenten? Mij is zelf het een en ander opgevallen de laatste weken, omtrent groenten, en dit wil ik graag met je delen. Een kleine disclaimer: ik vertel enkel mijn visie en mijn eigen ervaringen. Dit betekent niet dat dit de juiste of gezondste manier van eten is. k geloof er namelijk in dat ieder lijf anders is en dat er niet één manier bestaat om gezond te eten. Heb ik je al nieuwsgierig gemaakt? Dan blijf vooral lezen! 😊

Groenten? Bleh…

Ikzelf ben nooit een fan van groenten geweest. Ik weet nog dat wij, mijn broer, zussen en ik, lastige eters waren. Onze ouders hebben ons toen een lijstje laten maken met alles dat we lekker vonden om te eten. Dat was in mijn geval bitter weinig, zeker als het ging om groenten. Ik at groenten, welke groenten dan ook, alleen maar met een halve pot appelmoes eroverheen. O ja, en sperziebonen at ik ook gerold in spek. Ook naarmate ik ouder werd at ik groenten niet graag. Ik at ze, omdat ze goed voor je waren, maar ik haalde bij lange na niet genoeg groente. Dit vond ik echt belachelijk veel groente. Ik heb zo mijn periodes gehad dat ik heel erg op mijn groenteconsumptie lette, maar dit hield ik nooit lang vol. Rauwkost was zo’n beetje het enige dat ik echt at, maar als je een aantal weken achter elkaar alleen maar paprika’s en komkommers eet, dan word je daar op een gegeven moment ook niet meer vrolijk van. Althans, ik niet.                       

Verder at ik groenten gekookt, maar ook dan was de keuze vrij beperkt. Het hield al snel op bij broccoli, erwten en bonen. Wanneer ik de groenten kookte, voegde ik er niets aan toe, geen zout, geen kruiden, niets. Mijn avondeten bestond meestal uit een stukje vlees/vis, aardappeltjes en groente. Bij hoge uitzondering maakte ik pasta of iets dergelijks.

Hoe ik mijn voedingspatroon veranderde

Toen ik in oktober 2018 ontdekte dat ik heel wat allergieën en intoleranties had is voor mij veel veranderd. Rond diezelfde periode besloot ik om te stoppen met het eten van vlees, althans binnenshuis. Er veranderde een tijdje heel weinig in mijn voedingspatroon en ik at voornamelijk boterhammen. Ik wist me geen raad. Al snel ontdekte ik dat ik heel veel producten die plantaardig waren wel mocht eten en zo ben ik steeds meer plantaardig gaan eten, zonder mezelf daar iets in op te leggen. Ik at simpelweg op mijn manier die voor mij goed voelde. Overigens heb ik hierin nooit de intentie gehad om anderen iets op te leggen.

Eigenlijk is dit alles nog vrij pril, het heeft zich namelijk allemaal afgelopen zomer afgespeeld. In deze periode ben ik begonnen met steeds meer groenten eten, er was een begin, want ik at nog voornamelijk salades. Uiteraard wist ik al dat ik meteen na de zomervakantie bij Roos zou starten en dat ik hier waarschijnlijk veel meer groenten ging eten, omdat ik vooral in het restaurant zou eten. Ik dacht bij mezelf: “In deze periode kan ik mijn gezonde leefstijl weer een beetje op de rit krijgen. Wist ik veel dat Roos ook zo’n lekker gebak had. Overigens is het vanuit mijn visie inmiddels ook dat een stukje taart, cake, chocolade of een bakje chips ook binnen een gezond voedingspatroon passen. Met mate uiteraard.

Hoe ik nu over groenten denk

Inmiddels verheug ik me zelfs op een lekkere, voedzame, groentemaaltijd. Roos heeft mij hierin erg geholpen. Eerder bestond mijn maaltijd voor een klein gedeelte uit groenten, maar nu bouw ik mijn maaltijd meestal om groenten heen. Dit, omdat ik ze anders ben gaan bereiden. Waar ik de groenten voorheen kookte, bereid ik ze nu in de oven. Niet meer zonder smaak toe te voegen. Misschien overdrijf ik soms een beetje wanneer ik er een half kruidenkastje overheen strooi, maar ik ben de groenten wel erg gaan waarderen. Op een vrije dag, thuis, haal ik met gemak 500-600 gram groente. Als ik eerlijk ben, heb ik soms wel een beetje dingen afgekeken bij Roos wanneer zij weer iets lekkers was aan het maken, maar dat vindt ze vast niet erg. Ik ben er van overtuigd dat dit de juiste manier is om te eten voor mij. Hier en daar kan ik nog een aantal dingen finetunen en extra onder de loep nemen, maar ik voel me hartstikke fijn bij mijn manier van eten nu. Zoals eerder beschreven, eet ik op een manier waar ik me goed bij voel. Deze manier is, én mag, voor iedereen anders zijn. Ieder vindt hierin zijn eigen weg.

De kern

Laat ik maar even terug gaan, of ja, beginnen eigenlijk, met de kern van deze blog. Want inmiddels ben ik alweer veel te lang aan het schrijven en heb ik eigenlijk nog helemaal niets gezegd. Macht der gewoonte, sorry. Zoals ik al vertelde at ik groenten altijd vanuit de gedachte dat het aanbevolen werd, maar ik heb er eerder nooit over nagedacht waarom dit zo goed voor je is. Tuurlijk, ik las er verhalen over, leerde erover op school en zag video’s of verslagen van deskundigen en dit nam ik dan aan zonder er zelfs echt iets bij te voelen. Misschien herken je het wel. Dat voelen, heeft er juist voor gezorgd dat ik het belang ervan in ben gaan zien. Wat zit er nu eigenlijk in groenten en fruit wat zo gezond voor je is? Groenten en fruit bevatten een hele hoop vitamines, mineralen en sporenelementen. We noemen deze stoffen micronutriënten, de stoffen hebben we in mindere mate nodig in ons lichaam, dan bijvoorbeeld koolhydraten, maar dat maakt ze niet meteen minder belangrijk in je lichaam. Micronutriënten, zijn in ons lichaam nodig voor bijvoorbeeld groei en ontwikkeling. De meeste hiervan kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen. Er zijn wel een aantal bekende voorbeelden hiervan, zoals ijzer, calcium of natrium. IJzer bijvoorbeeld is heel erg belangrijk voor het zuurstoftransport in je bloed, calcium zorgt o.a. voor de opbouw en het onderhoud van botten en natrium regelt de vochtbalans in je bloed.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze stoffen missen niet bevorderlijk is voor je welzijn en gezondheid. Ik zie micro nutriënten eigenlijk als een soort soldaten die vechten tegen elke indringer, een griepvirus bijvoorbeeld. Heb je niet genoeg soldaten, dan wordt het lastig om tegen deze indringers te vechten en heb je grote kans om ziek te worden of een tekort op te lopen.

Mijn weerstand was altijd heel erg laag. Ik pikte zo ongeveer elk virus op dat in de lucht hing. Waren familieleden ziek, dan was ik een paar dagen later ook ziek. Ie-de-re keer weer. Ik verweet het mijn lichaam eigenlijk altijd. Een gedachte die dan telkens in mij opkwam was: “mijn lichaam is niet sterk genoeg”. Nu zie ik dit heel anders. Mijn lichaam heeft mij al die tijd aangegeven dat het niet ‘goed’ was waar ik mee bezig was. Overigens ga ik het mijzelf nu niet verwijten, want ik wist simpelweg niet beter. Bij Roos in het restaurant heb ik heel wat groenten gegeten, en ook als ik thuis was at ik veel meer groenten.             

Voor mij is het gewoon heel duidelijk geworden dat ik al die tijd veel te weinig groenten heb gegeten, dus hier wil ik zeker aan blijven werken. Ik blijf lekker experimenteren met allemaal verschillende groenten. Hopelijk doe jij dit ook, en geniet je, net als ik, van een heerlijke en voedzame groentemaaltijd. Thuis of bij Roos 😉

Hopelijk heb je deze blog met veel plezier gelezen en heb ik je weer een stukje wijzer mogen maken over het belang van groenten en ermee kunnen motiveren. Ik hoop met heel mijn hart, dat jij ook ooit mag ervaren wat voeding, maar dan met name groenten met je lijf doen. Ik heb in ieder geval ontzettend genoten van het schrijven van deze blog.

Groe(n)tjes, 
Lauren