Hormooncyclus blog 2: basisuitleg en lifestyle

Het is al een tijdje geleden dat ik er voor het laatst over schreef maar het onderwerp ‘hormoonvoeding’ is nog steeds iets wat me heel erg bezig houdt. Ik gebruik mezelf nog steeds als proefkonijn en heb al meerdere positieve effecten ervaren sinds ik hiermee aan de slag ben gegaan. Mijn cyclus is verkort van 60 dagen naar 35 en ook heb ik al meerdere maanden geen pijnstillers meer hoeven te gebruiken voor buikkrampen. Ik supplementeer ook met diverse voorgeschreven supplementen maar ik merk duidelijk ook het effect van specifieke voeding en lifestyle op mijn cyclus. Wil je meer weten over hormoonvoeding? Bestel dan mijn e-book hormoonvoeding – klik hier voor meer informatie.

In deze blog wil ik je een basisuitleg geven van onze cyclus waar je wellicht kwa lifestyle al een begin mee kunt maken. In de volgende blog ga ik dan specifiek in op de voeding per fase uit je cyclus. Even een kleine disclaimer: ik ben geen arts of specialist maar gewoon een enorme enthousiasteling. Deze blog is gebaseerd op informatie die ik uit diverse boeken heb opgedaan (zie mijn vorige blog over dit onderwerp). Mocht je ernstige problemen hebben met je cyclus dan raad ik je zeker aan om hulp in te schakelen en een arts of specialist te bezoeken.

De opbouw van je cyclus

Zoals wellicht wel bekend bestaat de cyclus van de vrouw uit vier verschillende fasen: folliculaire, ovulatie, luteale en menstruatie. In elk van deze fasen maak je andere geslachtshormonen aan en verschuiven de verhoudingen van onder andere oestrogeen en progesteron in je lichaam. Dit maakt dat je je fysiek en emotioneel anders kunt gaan voelen en dat het belangrijk is om tijdens verschillende fasen anders met je lichaam om te gaan. Dat is waar ik nu wat dieper op in wil gaan.

Hoe meet je je cyclus?

Voordat je kunt afstemmen op de verschillende fasen uit je cyclus is het belangrijk om te weten waar in je cyclus dat je zit. Om hier inzicht in te krijgen zijn er verschillende apps die je kunt downloaden, je kunt het bijhouden in je agenda of je kunt je temperaturen meten. Persoonlijk heeft het mij erg geholpen om de LadyComp aan te schaffen, een apparaat waarmee je dagelijks je temperatuur opmeet en zo precies weet waar in je cyclus dat je zit, maar er zijn vele manieren om inzicht hierin te krijgen.

Fase 1: Folliculaire fase

Dit is de eerste fase ná je menstruatie, wanneer de bloedingen gestopt zijn. De duur is normaliter 7 tot 10 dagen maar kan bij elke vrouw verschillen. Tijdens deze periode maak je veel oestrogeen aan. Je energie en creativiteit kunnen een boost krijgen waardoor dit dé tijd is om nieuwe projecten aan te gaan en sociale afspraken te hebben. Gezonde vetten zijn altijd belangrijk maar kunnen in deze fase extra veel voor je doen. Kwa beweging is dit de periode voor meer intensieve trainingen.

Fase 2: Ovulatie fase

De fase rondom je eisprong met een duur van circa 3 a 4 dagen. Je oestrogeen blijft stijgen. In deze fase kan contact met je omgeving extra belangrijk zijn en kun je goed diepgaande gesprekken voeren. Betreft beweging zijn intensievere trainingen nu nog steeds goed en is sporten in groepsverband ook een aanrader.

Fase 3: Luteale fase

De derde fase is de fase tussen je eisprong en je menstruatie. De duur is normaliter 10 tot 14 dagen maar kan per vrouw verschillen. Aanmaak van progesteron is in deze fase belangrijk en het minimaliseren van stress ook. Bewustzijn en comfort staan centraal en richting het einde van deze fase kan het zijn dat je steeds meer naar binnen wilt trekken. Het is belangrijk daarnaar te luisteren. Steeds rustiger aan doen, ook omtrent beweging, en minder sociale afspraken maken kunnen je erg helpen. Persoonlijk vind ik het in deze fase extra belangrijk af en toe een dag helemaal alleen te zijn.

Fase 4: Menstruatie fase

Je menstruatie. Een fase die gemiddeld circa 3 tot 7 dagen duurt. Beide geslachtshormonen progesteron en oestrogeen dalen tijdens deze fase. Zelfreflectie, rust en herstel zijn tijdens deze fase belangrijk en je kunt een nieuwe koers inzetten voor tijdens je komende cyclus. Luister daarnaar ook omtrent je beweging. Een rustige vorm van yoga en wandelen kunnen ondersteunend zijn. Doe minder intensieve workouts of even helemaal geen workouts.

En nu dan?

Bij het einde aangekomen denk je wellicht: leuk hoor Roos die uitleg, maar hoe ga ik dit nu daadwerkelijk in mijn leven invoeren? Dat is waar ik je bij wil proberen te helpen en waar mijn kracht ligt: alles makkelijk implementeerbaar maken in de praktijk. Houd daarom vooral de blogs en website regelmatig in de gaten want ik ben zeker nog niet klaar met content plaatsen over dit onderwerp.

Wat je voor nu vast kunt doen is je agenda erbij pakken en kijken in hoeverre je af zou kunnen stemmen op je cyclus. We leven in een maatschappij waarin dit niet zo gebruikelijk is en dat maakt het een hele uitdaging waar ook ik zelf nog mee aan het stoeien ben. Mijn advies is om het in ieder geval in kleine stapjes te doen, elk beetje helpt. Probeer eerst duidelijk inzicht in je cyclus te krijgen en ga dan kijken hoe je kleine dingen kunt aanpassen naar de verschillende fasen. Voor de meesten van ons zal het moeilijk zijn ons werk hierop aan te passen, maar waar je bijvoorbeeld wel al naar kunt kijken zijn je sociale afspraken, de tijd die je voor jezelf inplant en de soort beweging die je per fase doet. Samenvattend probeer ik dat zelf op de volgende manier te doen:

  • Folliculaire -en ovulatie fasen: meer sociale afspraken, intensievere vormen van beweging
  • Luteale -en menstruatie fasen: minder sociale afspraken, meer tijd voor mezelf en steeds minder intensievere vormen van beweging

Ik hoop dat je hiermee al een beetje op weg kunt en ik wens je veel plezier met deze prachtige zoektocht in jezelf! Over een tijdje weer meer.

Heel veel liefs,
Roos

Disclaimer: ik ben géén diëtist, dit artikel is puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek dat ik zelf heb gedaan. Ik raad je dus ook zeker aan om zelf je eigen onderzoek te gaan doen en hier eventueel een specialist bij te betrekken. Geen mens is immers hetzelfde.